Memperingati junjungan besar Rasulullah DI Sekolah Menengah Kebangsaan Jitra

Jitra, 4 Mac – Peristiwa kelahiran Rasulullah ke dunia menjadi satu detik yang amat penting dalam sejarah Islam. Ini kerana, kelahiran Rasulullah itu menandakan kelahiran seorang tokoh yang paling hebat di dunia  yang akan merubah segala kejahilan yang wujud pada zaman tersebut kea rah yang positif dan kesan positif tersebut dapat dirasai hingga ke hari ini. Kelahiran Rasulullah ini juga dibawa bersama dengan ajaran Islam yang mula disampaikan oleh Rasulullah setelah baginda diangkat menjadi rasul.

Bersempena dengan peristiwa kelahiran  Rasulullah tersebut, pihak pengurusan asrama pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Jitra (SMKJ) telah menjemput KRIM untuk menyampaikan ceramah khas. Objektif diadakan ceramah tersebut adalah  untuk mengembalikan ingatan kita umat akhir zaman terutamanya para pelajar asrama SMKJ terhadap junjungan besar kita Muhammad Rasulullah saw. Dengan mengingatinya akan menambahkan lagi perasaan cinta kasih kepadanya serta mengenang, menghargai serta mengambil iktibar kisah suka duka perjuangannya.

Ustaz Kashfi bin Ali yang juga merupakan pakar rujuk agama KRIM Kedah telah mewakili KRIM untuk menyampaikan ceramah tersebut. Ceramah yang disampaikan dengan penuh semangat telah dihadiri lebih daripada 300 orang pelajar dan majoriti pelajar adalah pelajar puteri. Beliau antara lain mengajak para pelajar untuk menghayati sirah perjuangan Rasulullah yang diuji dengan pelbagai rintangan yang kadang-kadang tak tergambar dengan pemikiran logik manusia. Seterusnya beliau menyeru para pelajar untuk mempraktikkan semaksimum mungkin keperibadian Rasullah dalam kehidupan harian sebagai seorang pelajar.

krim KEDAH

Advertisements

2 Komen

Filed under Aktiviti, info krim KEDAH, Program di SEKOLAH

2 responses to “Memperingati junjungan besar Rasulullah DI Sekolah Menengah Kebangsaan Jitra

  1. best x kem 2???????

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s