Terap nilai kesyumulan Islam dalam Kem Remaja Muslim anjuran KRIM Gombak

Kepong, 13 Mac – Kelab Remaja ISMA (KRIM) cawangan Gombak telah mengadakan Kem Remaja Muslim 2010 bertempat di Kem Perah, Institut Penyelidikan Perhutanan (FRIM), Kepong. Bertemakan “revitalise body, reenergise spirit, rekindle iman”, kem ini telah disertai oleh 32 orang pelajar dari sekitar kawasan Gombak. Kem perkhemahan yang berlangsung selama 2 hari 1 malam ini disajikan dengan pelbagai program kerohanian, kecergasan fizikal dan minda berteraskan nilai – nilai Islam yang syumul.

Taklimat oleh Kem Komandan, saudara Fahmi

Kem perkhemahan ini dimulakan dengan sesi taklimat dan suai kenal bagi membolehkan para peserta berkenalan dan bermesra dimana akhirnya mereka dibahagikan kepada kumpulan masing – masing. Biarpun melalui tempoh perkenalan yang agak singkat, rata – rata peserta telah menunjukkan iltizam dan jatidiri yang tinggi untuk melaksanakan dan menjayakan setiap tugasan yang telah diberikan dalam aktiviti berpasukan seperti “explore race” dan “team building”.

Peserta perempuan semasa aktiviti Team Building
Peserta perempuan semasa aktiviti Team Building
Explorace.. “Tepuk sekali, tepuk dua kali.. tepuk amai-amai…”

Pada sebelah malam satu tayangan video berkisar tentang anak derhaka telah ditayangkan dan  sedikit sebanyak telah menyentuh hati para peserta. Bakat – bakat peserta terserlah pada sesi Malam Kesenian Islam yang berlangsung sejurus selepas tayangan video. Keesokan harinya, aktiviti meredah hutan yang menjadi cabaran utama kepada peserta telah benar-benar menguji kekuatan fizikal mereka . Kem ini telah diakhiri dengan bacaan ikrar oleh para peserta dan penyampaian sijil beserta hadiah.

Meraih kerehatan dalam solat
Aktiviti Jungle trekking

KRIM Gombak, selaku penganjur menganggap program seumpama ini amat bermanfaat bagi para peserta yang baru memulakan cuti persekolahan mereka dimana kem ini merupakan salah satu daripada siri pembangunan remaja yang diolah bersesuaian dengan remaja masakini untuk tujuan penerapan nilai – nilai Islam yang relevan sepanjang zaman. Melalui kem ini, para peserta telah didedahkan dengan latihan – latihan praktikal kepimpinan disamping aspek disiplin dan kerjasama berpasukan. Program seumpama akan diteruskan lagi pada tahun-tahun mendatang sebagai wadah KRIM dalam menjayakan aktivisme remaja untuk bersama-sama tampil di tengah-tengah masyarakat membantu membentuk generasi remaja harapan.

krim GOMBAK

Advertisements

Tinggalkan komen

Filed under Aktiviti, Camping, info krim GOMBAK

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s