فكرة إسلامية

Tajuk 2: FIKRAH ISLAM KITA versi PDF

Fikrah Islam atau fikrah kita ialah ajaran Allah, yang lengkap yang sempurna, syumul dan merangkumi seluruh kehidupan mukmin.

Inilah Islam, Addeen yang ditanzilkan atau diturunkan oleh Allah dan dibawa oleh Rasulullah S.A.W dan dilaksanakan di zaman awal. Allah Taa’la telah menjelaskan dan menegaskan tentang kesempurnaan Islam di dalam al-Quran 5:3.

Oleh kerana Dienul Islam telah sempurna maka kita tidak boleh menambah atau mengurangkannya, begitu juga kita tidak boleh mengambil sebahagian dan meninggalkan sebahagian yang lain.

Hendaklah kita sedar bahawa kita adalah pengikut dan penganut Dienul Islam dan kita bukannya pencipta Dien. Oleh yang demikian kitalah yang perlu menyesuaikan diri dengan Islam dan bukannya Islam itu harus bersesuaian dengan selera kita, kehendak kita dan kemahuan masyarakat seperti firman Allah:

“Dan jika kamu menuruti kebanyakan orang-orang yang di muka bumi ini, nescaya mereka akan menyesatkan kamu dari jalan Allah.Mereka tidak lain hanya mengikuti prasangka dan mereka tidak lain hanyalah berdusta terhadap Allah.” (Al-an’am 6:116)

Nilai kita ialah nilai Islam, iaitu nilai yang telah ditetapkan Allah dan dilaksanakan oleh Rasulullah S.A.W oleh yang demikian kita sedikitpun tidak boleh tidak redha pada syariat Islam.

Tasawwur Islami hendaklah difahami dengan betul. Kita hendaklah bersifat jiddiah di dalam memahami Islam dan tidak mencampur adukan dengan isme-isme lain.

Untuk itu kita hendaklah mengenal Islam dan mengenali jahiliyyah, mengenal Islam untuk dihayati dan mengenali jahiliyyah untuk dijauhi. Kita hendaklah mengenal setiap rupa, bentuk dan tektik jahiliyyah untuk dijauhi. Dengan itu barulah kita dapat membezakan yang mana Islam dan yang mana bukan Islam. Kata Sayyidina Omar ra: “Ikatan Islam akan terungkai apabila lahir dalam Islam orang-orang yang tidak mengenal jahiliyyah.”

Kita juga mesti mengenal realiti agar kita tidak salah faham, seperti mengatakan loteri kebajikan itu halal. Di dalam memahami Islam dan realitinya kita sememangnya kurang ilmu, oleh itu kita perlu berjama’ah. Kita sememangnya tidak mempunyai ilmu yang serupa. Tetapi dengan harakah kita mampu mengatasinya.

Satu lagi sikap yang mesti ada ialah kita jangan mudah menerima sesuatu yang bukan Islam, jangan mudah terpengaruh dengan istilah dan teknik atau slogan yang menarik seperti. Demi pembangunan, demi kemajuan dan Malam ‘Amal. Dalam hal ini kita hendaklah mengenegahkan fikrah Islam dengan jelas dan pendirian Islam yang tegah kepada masyarakat.

Kita juga mesti mempunyai ‘kesedaran Islam’. Ianya bukan sama dengan ilmu Islam. Dalam usaha memperolehi ‘kesedaran Islam’ perlu kepada kesabaran, tekun dan gigih dalam usaha. Seorang yang mempunyai ‘kesedaran Islam’ akan mudah terasa dan sensitif terhadap apa jua yang bercanggah dengan Islam.

Untuk itu kita perlu kepada didikan atau ‘tarbiyyah’. ‘Tarbiyyah’ yang boleh melahirkan syakhsiyyah atau keperibadian muslim sejati.

Seorang mujahid Islam, Al-Ustaz Fathi Yakan menyatakan pembentukan sahsiyyah itu hanyalah dapat dibentuk di dalam suasana yang tertentu, yang jauh dari tarikan jahiliyyah. Umpamanya dengan mengadakan halaqah, usrah, ijtima’ dan sebagainya.

Keaslian Islam hanyalah boleh dilihat dari sumber asalnya iaitu Al-Quran dan Al-Hadith dan juga dari ulama’ dan mujahid Islam yang mu’tabar.

Allah telah memberi kata putus dan memberi pilihan samada beriman atau tidak, sebagaimana firmannya :

Ertinya : “Dan katakanlah: kebenaran itu datangnya dari Tuhanmu maka barangsiapa yang ingin (beriman) hendaklah ia beriman, dan barangsiapa yang inginkan (kafir) biarlah ia kafir. Sesungguhnya kami telah menyediakan bagi orang-orang zalim itu neraka ,yang gejoloknya mengepung mereka”.

Iltizam kita pada Islam hendaklah pada setiap masa dan tidak umpamanya pada majlis rasmi sahaja. Untuk ini juga kita perlu ‘kesedaran Islam yang jelas’ dan bukannya ilmu semata-mata. Ilmu sahaja tanpa kesedaran tidak dapat membawa kepada Islam. Dalam konteks masyarakat ialah yang menghayati Islam sepenuhnya.

Ilmu-ilmu Islam hendaklah diproses dan diolah melalui acuan iman/tarbiyyah iman sehingga lahir kesedaran dan ingin melaksanakan Islam, dengan patuh. Kesedaran fikiran sahaja tidak mencukupi tetapi tetapi haruslah iltizam dengan Islam. Ertinya di mana sahaja kita berada, kita membawa Islam. Ini juga bererti peribadi kita menterjemahkan Islam …. Islam menjadi darah daging.

Namun begitu kita tidak dapat nafikan dalam proses tersebut masih terdapat lagi saki baki jahiliyyah. Pernah Abu Zarr memanggil Bilal dengan panggilan ‘Ibnu Assauda’. Bilal memberitahu Rasulullah S.A.W dan Nabi kemudiannya berkata kepada Abu Dzar bahawa ia masih ada saki baki jahiliyyah. Abu Zarr meminta dibalas dengan memijak pipinya.

“Proses tarbiyyah imaniyyah ,adalah begitu dan amat penting bagi membentuk insan mu’min”
Advertisements

5 Komen

Filed under akhlak islamiah, Tazkirah dan peringatan

5 responses to “فكرة إسلامية

 1. Islamic gurls

  salam .ana x berapa paham dengan program yg dianjurkan isma.macam mana nak join club ini.adakah utk budak2 sekolah je.

 2. Shahrir Kasjoo

  Wslm wbt,

  Keahlian Kelab Remaja ISMA (KRIM) adalah terbuka kepada remaja berumur 13 – 17 tahun (sek men). Islamic gurls dari kawasan/daerah mana? Mungkin saya boleh bagi contact person yang boleh dihubungi sekiranya berminat utk sertai KRIM.

 3. abdullah..

  aslmkm

  tahniah atas usaha anda semua,semoga mendapat rahmat dan hidayah oleh Allah…kite kat sarawak ni pun ada juga kelab remaja. atau bleh dikenali sebagai kelab hikmah (KRH)
  camne kite nak join program same ye…

 4. assalamualaikum! ana nk tanya sikit pasal iltizam terhadap islam. boleh x terangkan dgn mendalam ttg prinsip dan hubung kait iltizam dgn dakwah

 5. shahkasjoo

  Wslm wbt – Pandangan peribadi saya, iltizam terhadap Islam bermaksud kita ‘bersungguh-sungguh’ berpegang kepada ajaran Islam ‘SEPENUHNYA’ dengan tidak menafikan manusia bukan maksum melainkan para Nabi. Segala perbuatan yang dibuat berasaskan kepada pertimbangan atau ‘NERACA ISLAM’ yang sumbernya adalah Al-Quran dan Al-Hadis.

  Untuk menjelaskan ttg prinsip dan hubungkait iltizam dgn dakwah, tidak cukup utk diutarakan dalam ruangan yang terhad ini. Namun secara ringkas mengapa iltizam atau komitmen perlu dalam dakwah – kerana kewajipan berdakwah sangat banyak terdapat di dlm Al-Quran dan Al-Hadis. Sbg contoh lihatlah pada Surah Al-Asr beserta penafsirannya. Imam Syafie menyatakan surah ini sudah cukup untuk menjelaskan akan kewajipan berdakwah.

  Allahu a’lam

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s